1 de 10
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia inaugura la seva temporada de concerts a Vila-seca

El concert, que comptarà amb el director Krzysztof Urbański i la violinista Soyoung Yoon, tindrà lloc el divendres 17 de novembre a l'Auditori Josep Carreras

La Franz Schubert Filharmonia ha convidat per primera vegada el director Krzysztof Urbański. | Franz Schubert Filharmonia
per TarragonaDigital, Vila-seca | 9 de novembre de 2023 a les 06:00 |
La Franz Schubert Filharmonia inaugura el divendres 17 de novembre la seva Temporada de Concerts 2023-24 a l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca, convidant per primera vegada al director Krzysztof Urbański, per a interpretar la Quarta de Txaikovski, un dels seus compositors de referència i amb una simfonia que s'inicia i conclou amb el motiu del Destí.

"Tota la vida és un trànsit perpetu entre la crua realitat i els fugaços somnis de felicitat", va escriure Txaikovski sobre el primer moviment en una de les seves epístoles a la seva mecenes, Nadia Von Meck.


Les entrades per al concert, que començarà a les 20 hores, es poden comprar a través del següent enllaç o a les taquilles de l'Auditori Josep Carreras en els horaris habituals.
 

Una de les millors batutes internacionals per dirigir la FSF

Urbański és una de les batutes internacionals del moment. En aquest sentit, és convidat amb regularitat, per orquestres com les filharmòniques de Berlín, Dresden, Radio France, Nova York i Los Angeles, les simfòniques de Chicago, Londres i San Francisco, l'Orquestra de la Gewandhaus de Leipzig, la Tonhalle de Zuric o l'Orquestra de la Suïssa Italiana.


Amb la Simfonia núm. 4, Txaikovski va deixar de fer música mirant cap enfora —vistosa i lleugera— i va començar a fer música mirant cap a dins: intensa i emocional. L'estrena va causar impacte —inclòs el fragment en pizzicato del tercer moviment— però només una persona va saber exactament què era el que l'autor volia expressar.

La seva mecenes, Nadia von Meck, va rebre una carta on Txaikovski li explicava fil per randa cada passatge de l'obra: "Aquí hi ha la força del destí; aquí l'alegria de les festes populars; aquí l'energia punyent que et diu que només pots comptar amb tu mateix". Una simfonia brillant i enèrgica que fa l'ullet als recursos del poema simfònic.

 

La violinista Soyoung Yoon interpretarà el concert per a violí de Sibelius

A la primera part del concert, la violinista Soyoung Yoon, guanyadora del prestigiós concurs Yehudi Menuhin l'any 2002, interpretarà el concert per a violí de Sibelius. El músic finès va compondre un concert per a violí tan difícil d'interpretar que va trigar anys a consolidar-se. A poc a poc els solistes van anar entenent que no n'hi havia prou amb superar les dificultats tècniques del tercer moviment: calia delicadesa i bon gust.

En aquest sentit, la violinista coreana Soyoung Yoon demostrarà perquè va guanyar la prestigiosa Wieniawsky Competition amb la interpretació d'aquest concert. Aquesta artista ha obtingut elogis per les seves actuacions "minucioses… altament disciplinades" (Gramophone) i "suaus", la "perfecció tècnica... sempre es posa al servei de la música" (The Guardian). Guanyadora dels principals concursos de violí, Soyoung Yoon s'ha guanyat el respecte com a solista al més alt nivell.


Aquest programa es presentarà fins a tres vegades a Catalunya, iniciant-se amb un únic concert a tot el Camp de Tarragona, el divendres 17 de novembre a les 20 hores a l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca. Les altres dues cites seran dissabte 18 de novembre, a les 20 hores a l'Auditori Enric Granados de Lleida, i el diumenge 19 de novembre, a les 17.30 hores, al Palau de la Música Catalana de Barcelona.
Participació