Drets Socials tanca la residència de Gent Gran de Reus, però mantindrà el servei

Els usuaris seran traslladats a una residència de gestió pública a Tarragona o una privada de Reus, tot i que mantindran la plaça pública

Els treballadors, usuaris i familiars de la Residència de Gent Gran de Reus es van concentrar el passat 17 de novembre davant l'Ajuntament
Els treballadors, usuaris i familiars de la Residència de Gent Gran de Reus es van concentrar el passat 17 de novembre davant l'Ajuntament | Neus Bertola/ACN
29 de novembre del 2023
Actualitzat a les 15:56h
El Departament de Drets Socials ha insistit que tancarà l'edifici de la Residència de Gent Gran de Reus, a causa de les deficiències estructurals que pateix l'immoble, però que es mantindrà el "servei".

Segons ha afirmat el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, davant la Comissió de Drets socials del Parlament, els avis podran ser traslladats a una residència de gestió pública de Tarragona o a una privada de Reus, tot i que mantindran la seva plaça pública.

En una roda de premsa posterior, els treballadors han reclamat que es traslladi laresidència al centre Roger de Llúria, un equipament públic gestionat per una empresa privada. Aquesta opció, però, no l'ha contemplat Amorós durant la seva intervenció.

Futur incert de l'actual edifici

Amorós no ha deixat clar si s'acabaran fent obres i es tornarà a obrir l'actual edifici, o si es tancarà definitivament l'equipament de Reus. El secretari ha informat que des del departament crearan una comissió paritària amb l'Ajuntament per decidir la solució.

En principi, hi hauria tres opcions sobre la taula: la primera ha estat proposada pel consistori, que seria que l'antic hospital de Sant Joan albergués la residència; la segona opció és construir una residència nova, i la tercera, arreglar l'edifici actual.

Les problemàtiques estructurals que presenta l'edifici són sobretot de tres tipus: legionel·losi, risc d'incendi i risc estructural. Amorós ha subratllat que la recomanació dels tècnics és que l'edifici s'ha de tancar per fer les obres corresponents. "És una intervenció a totes les plantes", ha dit Amorós, ja que cal abordar tota la xarxa de canonades contaminades.

També, ha comentat que han de fer nous forats a l'edifici per encabir-hi ascensors i escales. A més, cal una reforma més completa perquè l'aigua s'està filtrant per tot l'edifici, arribant a l'estructura d'acer. "No caurà, però s'està degradant. Ja hi ha hagut despreniments de façana", ha afirmat Oriol Amorós.

El secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, ha assistit a la compareixença de la comissió de Drets Socials Foto: Francesc Voltas / ACN

Trasllat temporal

Amorós ha explicat que hi hauria l'opció de traslladar temporalment els avis a una altra residència privada de Reus, llogant l'edifici, però el propietari d'aquest no estaria interessat en un contracte temporal. Des del Departament de Drets Socials no volen instal·lar-s'hi definitivament en aquest espai perquè consideren que "no té la qualitat suficient per a una residència pública".

Per tant, de moment els usuaris es distribuiran en altres centres de Reus i Tarragona. Els treballadors han assegurat que la concessió amb la Fundació Salut i Comunitat acaba el 31 de desembre de 2023 i, per tant, es podria passar la Residència de Gent Gran a la de Roger de Llúria els pròxims mesos.

A més, han apuntat que és un centre "pont" on els avis estarien pocs mesos abans de fer l'ingrés definitiu en un altre lloc, i que si s'apostés per aquesta via, en pocs mesos estaria buida.

Negociacions amb els treballadors

Amorós ha insistit que els treballadors es reubicaran a altres residències públiques. En aquest sentit, ha anunciat que els pròxims dies la Generalitat obrirà una taula de negociació amb els sindicats per abordar el trasllat. "Ens posarem d'acord", ha vaticinat. Tot i que des de CCOO, Glòria Boqué, ha negat aquest "diàleg" i "consens".

Després de la compareixença, treballadores i sindicats de la residència han fet una roda de premsa per mostrar la seva "frustració" al voltant del pla de Drets Socials pel centre de Reus. Han denunciat que la situació actual és fruit d'un "abandonament" durant anys perquè el primer informe que advertia del mal estat de l'edifici és de 2004.

Sindicats i treballadores de la residència de Gent Gran de Reus en una compareixença de premsa després de la comissió de Drets Socials Foto: Francesc Voltas / ACN


Pel que fa als informes tècnics, de fet, des de la CUP dubten de la "qualitat" dels mateixos i consideren que hi ha hagut "negligència" per part de l'administració pública. "Ara s'ha de tancar de forma imminent quan això es podria haver fet amb molta més previsió, com a mínim des de l'inici de la legislatura", ha lamentat Laia Estrada, diputada parlamentària, qui afirma que el document "està ple de dubtes i contradiccions".