Miró i Picasso, la gran exposició de la temporada

La Fundació Joan Miró i el Museu Picasso organitzen una exposició conjunta que celebra la relació d’amistat entre els dos artistes que van revolucionar les avantguardes | En el 50è aniversari de la mort de Picasso i el 40è aniversari de la de Miró, la mostra posa en diàleg algunes de les seves obres més representatives

L'exposició s'emmarca en el 50è aniversari de la mort de Picasso i el 40è de la de Miró.
L'exposició s'emmarca en el 50è aniversari de la mort de Picasso i el 40è de la de Miró. | Cedida. Dep. Cultura Generalitat de Catalunya
15 de desembre del 2023
Actualitzat a les 16:28h
Joan Miró i Pablo Picasso, els dos artistes que van transformarl'art del segleXX, van mantenir una estretaamistat al llarg de les seves vides. Examinant-ne la relació i la trajectòria compartida, arriba una de les exposicions més importants de l'escena artística fins a la data.

Per primera vegada al país, la FundacióJoanMiró i el MuseuPicasso participen de manera conjunta en una exposicióexcepcional que posa en diàlegobres clau dels dos artistes a la mostra'Miró-Picasso'. El projecte, que es presenta de manera simultània en els dos museus, es podrà visitar fins al 24 de febrer de l'any vinent.

Complicitats artístiques

L'exposició s'organitza a través de sis grans eixostemàtics i cronològics, i reuneix més de 250obres que pertanyen a la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso, així com a institucions internacionals i col·leccions privades. La mostra explora la relació d'admiració mútua entre els dos artistes, a través d'un diàleg amb les seves obres, on es mostren les seves afinitats i divergències artístiques.

Gràcies a la recopilació de documentsúnics, es reconstrueixen cronològicament les trobades i les amistats compartides de Miró i Picasso. Per altra banda, la mostra reflecteix el lligam dels dos artistes amb Barcelona i Catalunya. Els dos van escollir deixar el seu llegat al país i, per això, avui, a Barcelona, en trobem els seus centres d'art monogràfics i la seva presència arreu.

Aquesta doblecitaexpositiva acull algunes de les obres més conegudes dels dos grans artistes: "Lestresballarines", per exemple, ve de la galeria Tate de Londres, i va ser una obra clau en l'evolució de l'artistamalagueny, en la que va aconseguir repensar les formes del canon pictòric tradicional. Una altra de les peces centrals de l'exposició és "LaMasia" (ara part de la NationalGallery de Londres), que ens transporta als orígens de Miró, amb un retrat minuciós i oníric de la seva masia de Mont-roig.

Dos museus per a una exposició

Organitzada de manera conjunta per la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso, la mostra està encapçalada pels seus directors Marko Daniel i Emmanuel Guigon. Hi han treballat juntament amb les comissàries de la Fundació Joan Miró, Teresa Montaner i Sònia Villegas, i les comissàries de la Fundació Picasso, Margarida Cortadella i Elena Llorens.

La mostra, que coincideix amb el cinquantèaniversari de la mort de PabloPicasso i el quarantèaniversari de la de JoanMiró, compta amb la participació de la Generalitat de Catalunya. A més, s'emmarca en els actes de "La Celebració Picasso 1973-2023", amb un conjunt de 50exposicions celebrades a Europa i els EstatsUnits.