1 de 10
Arts escèniques

L'Ajuntament de Reus licitarà les obres del Centre Catòlic per uns 3 milions d'euros

El nou equipament permetrà el retorn del Bravium Teatre i impulsarà la capitalitat escènica de la ciutat amb altres entitats i companyies

L'edifici del Centre Catòlic es rehabilitarà com un nou espai de coordinació i impuls de les arts escèniques a Reus | Sandra Pérez
per Sandra Pérez, Reus | 1 de febrer de 2024 a les 14:05 |
L'Ajuntament de Reus licitarà pròximament el contracte per a la redacció del projecte bàsic i executiu que permetrà rehabilitar el Centre Catòlic, ubicat al núm. 13 del carrer de la Presó. L'import aproximat de les obres serà de 2,7 MEUR i es preveu que s'iniciaran el 2025.La rehabilitació de l'immoble permetrà crear un nou espai de coordinació i impuls de les arts escèniques, que reforçarà la capitalitat de la ciutat en l'àmbit escènic, a través del suport a la creació, producció, exhibició i exportació.

Així, no només es garantirà el retorn del Bravium Teatre a les seves instal·lacions, també s'obrirà les portes a altres entitats culturals i companyies escèniques, tant locals com del territori. La voluntat és "recuperar aquesta tradició i referència cultural", ha assenyalat l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita.

Creació, producció, exhibició i exportació

Des de l'Ajuntament, i en concret des de l'Àrea de Cultura i els Serveis Territorials, s'han assentat les bases per tirar endavant la licitació i garantir que es pugui fer un projecte bàsic i executiu en condicions. Un primer pas primordial va ser el conveni signat amb l'Arquebisbat de Tarragona, que va possibilitar la cessió del dret de superfície durant 50 anys al consistori.
A més de recuperar de forma estable i continuada la seu social de l'Associació Bravium Artístic i la seva activitat al teatre un cop rehabilitat, els objectius per aquest nou equipament comprenen diverses necessitats en totes les fases de l'àmbit escènic: creació, producció i exhibició.


"L'equipament busca donar cabuda a allò que ara mateix no es pot, tot i la capitalitat teatral", evidencia Daniel Recasens, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus. Alhora, Guaita recalca la importància "d'exportar el talent de casa nostra". "El Centre Catòlic no serà només el Teatre Bravium", afegeix el regidor.

L'Ajuntament de Reus licitarà el projecte per avançar cap a un tercer equipament escènic a la ciutat Foto: Sandra Pérez

Un espai d'assaig i formació

El renovat immoble del Centre Catòlic cobrirà usos culturals i requisits escènics que es marquen en el Pla d'Acció Municipal. Al mateix temps, la rehabilitació suposarà "la recuperació d'un edifici històric que també té una sèrie de mancances, i recuperar el seu valor fins i tot sentimental", descriu l'alcaldessa.

Recasens assenyala que "té unes necessitats d'accessibilitat, eficiència energètica i sostenibilitat que hipotecaran part de l'espai hàbil". Serà, per tant, un projecte a llarg termini, amb uns terminis molt aproximats d'entre 2 i 3 anys de durada; i encara s'han de valorar els usos i la distribució de les diferents plantes.


La que menys canviarà serà la planta baixa, on estaven el Bravium, la bombonera i el bar, així com altres espais de treball. El regidor reusenc explica que les altres dues plantes són "espais diàfans" que es destinaran a la preparació d'il·luminació, assaig d'escena, formació artística professional, coordinació i gestió administrativa, així com l'espai pròpiament de l'Arquebisbat, entre altres.

D'aquesta manera, el nou equipament serà la seu estable per la coordinació i acompanyament escènic, on es podran trobar els diferents agents de la ciutat -companyies, artistes, tècnics- i on s'acolliran alhora produccions locals i externes. També, se cediran espais a associacions i entitats culturals, així com es contemplaran lectures i esdeveniments de petit format.​

Entrada de l'edifici del Centre Catòlic, al núm. 13 del carrer de la Presó de Reus Foto: ACN / Neus Bertola

Avaluació de projectes arquitectònics

El cost aproximat de 3 MEUR serà finançat, d'entrada, íntegrament per l'Ajuntament de Reus, amb la voluntat de poder acollir-se a subvencions i a l'espera del compromís formal de la Diputació de Tarragona, que inicialment havia assegurat una aportació econòmica.

El contracte a licitació tindrà un pressupost de sortida de 201.818,52 euros i s'estableix un període màxim de 4 mesos d'entrega dels projectes des de la formalització del contracte de serveis. L'adjudicació d'aquest es farà en dues voltes: la primera estarà oberta a tots els arquitectes que ho desitgin i es valorarà la seva trajectòria, currículum i experiència.

Se'n seleccionaran cinc que hauran de presentar una proposta concreta d'intervenció de manera anònima, que es valoraran segons criteris de viabilitat econòmica i tècnica, relació amb l'entorn, adequació i coherència a les necessitats, etc.

Formaran part del jurat la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui; dos arquitectes municipals i dos designats pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya; el director gerent de l'Institut Municipal Reus Cultura, Oriol Nicolau, i un tècnic de Cultura de l'Ajuntament.

Els projectes arquitectònics hauran de contemplar la reforma i els nous usos de les tres plantes de l'immoble Foto: Sandra Pérez

Participació