1 de 10

On i quan es podrà tirar coets i fer fogueres aquest Sant Joan a Catalunya

El risc d'incendi forestal és elevat i es farà un gran desplegament

per Albert Fuertes, 22 de juny de 2022 a les 12:50 |

Sant Joan tornarà a celebrar-se amb plena normalitat després de la pandèmia. Un conjunt de celebracions al voltant del solstici d'estiu, la nit més curta de l'any, amb el foc com a gran protagonista de les revetlles que es fan arreu del territori.

Uns elements, els pirotècnics i les fogueres, que són de gran risc. L'elevat risc d'incendi forestal fa que calgui extremar al màxim les precaucions i el Departament d'Interior ha fet un gran desplegament amb l'objectiu de garantir una revetlla segura i reduir el risc d'incendi.

Per això es reforça la vigilància de les zones forestal i s'ha creat un dispositiu de trànsit que durarà els dies festius.

Així mateix, Protecció Civil fa unes recomanacions perquè tot funcioni correctament i evitar els principals riscos d'aquesta revetlla. En concret, tenen el punt de mira als petards i les fogueres.

[youtube]YNVE6081Bh8[/youtube]

Quan fer les fogueres i tirar petards

No hi ha un horari específic per tirar els petards o fer les fogueres, però cada municipi pot decidir-ho. Alguns han limitat el tipus d'elements pirotècnics que es poden tirar als seus municipis —voladors, de llum o soroll, entre altres—.

També s'han posat horaris al llançament d'aquests petards pel dia de la revetlla i Sant Joan. Alguns municipis han posat l'horari de 17 hores de la tarda fins a la 1 de la matinada, pel dia 23, o el 24 de 17 a 20 hores.

Les fogueres, que són protagonistes el dia de la revetlla, s'han d'encendre amb les autoritzacions corresponents i, en acabar, deixar-la ben apagada i remullada.

On encendre els petards amb seguretat

Els petards tenen un gran protagonisme durant la revetlla de Sant Joan, però també els dies abans i després d'aquesta celebració. Un element que la seva fusió d'esclafit i llums no són del gust de tothom, així com una por o fòbia per part dels animals.

En tot cas, es fan un seguit de recomanacions als voltants d'aquests elements pirotècnics per no tenir problemes. Per evitar possibles incendis o ferits, està prohibit llençar coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones.

Així mateix, als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, a més de tancar portes i finestres. També es recomana no encendre cap petard a l'interior dels habitatges.

Protecció Civil també indica que no es llencin ni manipulin petards des de balconades ni finestres. S'ha de vigilar que no hi hagi a la vora líquids inflamables, ja que s’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.

Diversos coets i petards.
On tirar els petards amb seguretat | Pixabay

On es podrà fer una foguera per Sant Joan?

Les fogueres de Sant Joan no es poden fer a tot arreu. Hi ha municipis de Catalunya que donen permís o prohibeixen els llocs on es poden fer. Tot i això, Protecció Civil també fa un seguit de recomanacions per escollir la ubicació idònia.

Tots aquells que vulguin fer una foguera per Sant Joan han de tenir l'autorització corresponent. A més, es demana que no es facin a menys de 15 metres de la façana de cap edificació.

Està totalment prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d'espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta.

En encendre la foguera, sobretot, heu de vigilar el pas de les línies elèctriques, telefòniques, o de qualsevol xarxa que hi pugui haver.

Si penseu fer la foguera en un solar, abans deixeu-lo net de bardisses o de materials inflamables. I, en cas de voler fer-la al carrer, procureu que hi hagi obert un pas per als vehicles d'urgència.

En aquest sentit, per no fer malbé el paviment, poseu terra o sorra (un mínim de 10 cm de gruix). Si el paviment és d'asfalt, aquesta precaució és imprescindible, de la mateixa manera que és obligatori el permís de l'ajuntament.

No feu la foguera prop d'un envà pluvial, ja que la dilatació provocada per la calor podria enderrocar-lo.

Una foguera de Sant Joan a Castellvell del Camp
Les fogueres de Sant Joan, grans protagonistes durant la revetlla | Cedida

Prohibits els fanalets

Un dels elements més característics de Sant Joan són els fanalets. Tot i això, enguany, durant aquesta revetlla, es prohibeix l'enlairament de fanalets encesos a qualsevol punt del territori. A més, els municipis poden establir altres restriccions, i limitar l'ús de petards i fogueres en funció del nivell de perill d'incendi forestal.

També es recomana habilitar espais concrets per tirar petards i fer fogueres, allunyats de vegetació, en els municipis afectats pel Pla Alfa nivell 2, amb perill molt alt d'incendi.

Participació