1 de 10

La llibreria La Capona posa punt final a 25 anys d'història amb una festa de comiat

L'emblemàtic establiment, que aquest divendres ja no ha obert, podria continuar si fructifiquen les negociacions de traspàs amb una empresa interessada

per Antonio Ramos Llauradó, 1 de juliol de 2022 a les 08:53 |

La llibreria La Capona va posar punt final a 25 d'anys història aquest dijous a la tarda amb una gran festa de comiat. L'emblemàtic establiment del carrer Gasòmetre de Tarragona va abaixar la persiana definitivament, reunint amics, clients, periodistes i escriptors locals, que van omplir per darrera vegada la llibreria. Hi va haver caricatures, brindis amb cava i música en directe, així com un relat d'homenatge a càrrec d'Olga Xirinacs.

 

[tweet]1542579045841440769[/tweet]

 

Des que el 23 de maig es va anunciar el tancament, l'emoció ha estat una de la constant en el dia a dia de la llibreria. «Els clients habituals han vingut tots a comprar llibres i alguns venien amb la llagrimeta penjant», explicava Pitu Rovira a 'Diari Més'. Sobre aquesta qüestió, Ricard Espinosa afegia que «això no ha ajudat massa a poder contenir les emocions».

 

Un bri d'esperança: negociacions per a la continuïtat de La Capona

Tot i això, hi ha un bri d'esperança, ja que els propietaris estan en converses amb una empresa per traspassar el negoci. En aquest sentit, Pitu Rovira, en declaracions a 'Diari Més durant la festa de comiat, explicava que dilluns tindran una reunió amb els interessats en fer-se amb la llibreria. «Els estem posant totes les facilitats del món i, a més, si se la queden, conservarien el nom de La Capona i la nostra cartera de clients».

 

En aquest sentit, Rovira afegia que «si finalment la traspassem, nosaltres ens quedarem durant un temps donant-los suport des de fora». La llibreria La Capona va obrir portes l'11 de juliol de 1997, impulsada per Pitu Rovira i els germans Ricard i Pau Espinosa. Una trajectòria de gairebé 25 anys que es va tancar, de moment, aquest dijous.

 

La jubilació dels propietaris de La Capona

Els propietaris de La Capona asseguren que el negoci ha canviat molt des que van obrir portes, a conseqüència dels canvis d'hàbits dels clients i l'aparició de plataformes com Amazon. Tot i això, la llibreria tarragonina va aconseguir una munió de clients fidels, que aquest dijous no van deixar l'oportunitat d'acomiadar l'establiment.

 

Pitu Rovira explicava que la llibreria «dona per posar un plat a taula i fer una mica de vacances», tot i que assegurava que els marges de beneficis «són molt curts». En aquest sentit, exposava que «des de fora, la gestió d'una llibreria té un aspecte molt romàntic, però des de dins és duríssim. És una allau de llibres que entren i surten».

 

El motiu del tancament, però, no ha estat econòmic, sinó la jubilació dels tres propietaris. Ara com ara, a l'espera de com acabin les negociacions per traspassar La Capona, Tarragona es queda amb una sola llibreria tradicional, la Llibreria Adserà.

Participació