L'Ajuntament de Porrera, a la comarca del Priorat, fixarà el nombre màxim d'habitatges turístics que hi pot haver al municipi. L'objectiu és fer «més atractiu» el poble —amb una població de 450 habitants i uns 90 llits turístics— a partir de fomentar la rehabilitació de primeres residències per facilitar l'arribada de nous veïns, segons ha explicat l'alcalde, Juan Carlos Garcia.
En aquest sentit, el consistori està en converses amb la Generalitat per acabar de perfilar la normativa, que ha de validar la Comissió d'Urbanisme del Camp de Tarragona. Ara, només falta fixar un número màxim a les diferents zones de la localitat, que estaria al voltant del 7% respecte del total d'habitatges. Des d'Urbanisme s'ha apuntat que la regulació pot ser «un mirall» per altres municipis.
Aquest dimecres la regulació ha passat un tràmit més en la Comissió d'Urbanisme del Camp de Tarragona, que ha aprovat l'acord entre els tècnics de l'Ajuntament de Porrera i els dels Serveis Territorials perquè es determini un número màxim de pisos turístics. Ara serà el consistori qui l'haurà de fixar i la proposta haurà de tornar a ser ratificada per la comissió.
Juan Carlos García ha dit que «intentem buscar un equilibri entre l'oferta de lloguer de primera residència i l'habitatge turístic». L'alcalde ha afegit que al poble costa trobar habitatges en condicions i això fa que tant els joves com les persones de fora que hi treballen —entre 30 i 40— no s'hi quedin a viure. Per tal de frenar el despoblament des del consistori volen fer el municipi més atractiu.
Per aconseguir-ho han apostat per portar la fibra òptica, comprar un antic establiment per tenir-hi un bar restaurant que serveix de punt de trobada o instal·lar una llar infantil dins l'escola.
El batlle ha indicat que la regulació d'habitatges turístics no pretén bloquejar els actuals, sinó establir un topall de cara al futur, amb la voluntat que algunes cases que es puguin reformar no es dediquin al turisme sinó a lloguer habitual. «Posar un topall tampoc serà una revolució, però és un pas més en les mesures que hem pogut tirar endavant», ha raonat Garcia.
En concret, la norma no posa límits ni a les cases de pagès de persones que tenen ingressos agrícoles ni als habitatges compartits en què hi hagi empadronat algú del poble. Així doncs, el que es pretén és evitar que societats o propietaris d'altres municipis massifiquin Porrera de llits per a visitants i que les cases que s'arreglin es destinin a atreure nous residents.