L’Ajuntament de Tarragona ha incoat 487 expedients per habitatges desocupats amb caràcter permanent. Segons ha explicat el consistori en un comunicat, aquests són els primers expedients sancionadors que el consistori obre i s’adrecen a persones jurídiques (societats o entitats financeres), tot i que els procediments administratius també s’estendran a propietaris particulars de pisos buits.
En aquest sentit, una vegada acabi el període d’al·legacions, s’imposarà un recàrrec del 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI), com marca la Llei d’Hisendes Locals. La inspecció d'habitatges susceptibles d'estar buits és fruit d’un conveni signat entre l’Ajuntament de Tarragona i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.
Segons dades comunicades per l'Ajuntament de Tarragona, el parc d’habitatges buits del conjunt de la capital tarragonina és d’uns 7.000, inclosos els 1.200 que són propietat de les entitats financeres.
La consellera d'Habitatge, Eva Miguel, ha manifestat que «la mobilització d’habitatges buits és un dels nostres principals objectius, ja que permet augmentar l’oferta d’habitatges disponibles per lloguer, així com evitar la degradació del nucli urbà». Miguel ha afegit que «aquesta mesura ens permet, per fi, detectar els habitatges buits que existeixen a la ciutat per disposar, finalment, d’un cens real del parc d’habitatges desocupats».
En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que «a mesura que disposem dels resultats de les inspeccions que es fan en els habitatges, anirem actualitzant les dades». Finalment, Miguel ha subratllat que «no ens podem permetre tenir pisos desocupats mentre hi ha famílies que no tenen cobert el dret fonamental d’accés a l’habitatge».
Per la seva banda, el conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny, ha apuntat que aquesta és una mesura encaminada «a fer front a l’especulació i a fer una crida als propietaris per tal que donin ús als habitatges que tenen buits».