Vuit escoles de Reus convertiran biblioteques i teatres en un espai educatiu més

Cada centre educatiu quedarà vinculat a un equipament cultural perquè l'integri a la seva programació escolar

06 de febrer de 2023

Reus posa en marxa un nou programa perquè les escoles de la ciutat s'hi obrin i surtin del centre educatiu. A través del projecte Un parc, una escola, els col·legis que ho han volgut han incorporat places i carrers com una part més de l'escola. Ara es posa en marxa Vincles, que en una línia similar, lliga cada centre participant amb un equipament cultural de la ciutat.

 

Hi prendran part vuit col·legis amb la intenció que no només es vegi l'equipament de torn des del punt de vista d'un espai físic. L'objectiu d'aquest programa és que es vagi més enllà i es tingui en compte l'equip que se n'encarrega. És a dir, que l'equip de cada espai i l'equip docent de cada centre treballin junts les propostes per a l'alumnat.

 

Segons s'explica des de l'Ajuntament de Reus, l'objectiu és «generar un nou laboratori d'accions, projectes i esdeveniments al servei de l'equip docent». Detallen que «no es parla només d'una exposició al museu per visitar o la construcció d'una exposició pròpia dels infants al llarg del curs». La voluntat és «ser present en els treballs de preparació, o poder fer una classe en un teatre per veure que és un equipament viu abans, durant i després d'una representació».

 

El programa neix pensant, primordialment, en l'horari lectiu, però no de manera exclusiva. També es vol que la familiarització de l'alumnat amb l'espai públic de torn «doni peu a estratègies que traspassin aquest marc estricte de l'horari escolar». Des del govern local, el regidor d'Educació i de Cultura, Daniel Recasens, veu el projecte Vincles com la culminació d'una manera de fer.

 

«Reafirma el treball que fem des de fa mesos d'unir esforços i sinergies entre cultura i educació». «Creiem que aprofundir en les connexions entre cultura i educació ens ajuda a avançar d'una manera especialment interessant en tots dos grans àmbits», afegeix. D'entrada, el Vincles compta amb la participació de vuit escoles de Reus.

 

La Pompeu Fabra establirà vincles amb el Teatre Bartrina, i la Misericòrdia, amb el Fortuny. L'escola General Prim es lligarà a la biblioteca Xavier Amorós, mentre que l'Eduard Toda ho farà amb la Pere Anguera.

 

També hi prenen part altres equipaments, com la Casa Rull, vinculada a l'escola Prat de la Riba, o Cal Massó, relacionant-lo amb el Joan Rebull. Per últim, l'escola Teresa Miquel establirà una entesa amb el Museu Salvador Vilaseca i el Marià Fortuny amb el Centre de la Imatge Mas Iglesias.