1 de 10
SALUT

El govern espanyol buscarà finançament per un centre de tractament de càncer a Vandellòs I

Aquest divendres s'ha presentat el projecte que preveu reconvertir les instal·lacions de l'antiga central nuclear per instal·lar un centre pioner

Imatge de l'antiga central nuclear de Vandellòs I. | Foro Nuclear
per TarragonaDigital, Tarragona | 3 de març de 2023 a les 17:40 |
El govern espanyol s'ha compromès a buscar línies de finançament per reconvertir l'antiga central nuclear de Vandellòs I en un centre de tractament de càncer amb protons. És la primera vegada que donen suport al projecte que vol aprofitar les estructures actuals de la nuclear del Baix Camp, que està tancada des de 1989.

El projecte s'ha presentat aquest divendres al Col·legi Oficial de Metges de Tarragona. Tot i la "voluntat política" que han mostrat les administracions, encara no s'ha detallat cap calendari d'actuacions. Els primers passos podrien executar-se l'any 2026 i es preveu una inversió de 134 milions d'euros.


En aquest sentit, cal recordar que a partir de l'any 2028, està previst que l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa) comenci a desmantellar les instal·lacions després de la fase de latència. Sobre aquesta qüestió, l'alcalde del municipi, Alfons Garcia, considera que el desmantellament és compatible amb la reconversió.
 

"És un projecte estratègic"

El subdelegat del govern espanyol, Santiago Castellà, ha afirmat que es tracta d'un projecte "estratègic": "Per la qualitat de vida, per la salut del territori és un projecte molt important, però sobretot per a la reactivació econòmica, per arrossegar altres sectors i per posicionar-nos en el mapa internacional de la recerca i la tecnologia, per tant, donem ple suport".


Castellà ha concretat que buscaran l'encaix amb les actuals línies de finançament obertes dels ministeris —de Sanitat, Transició Ecològica, Transició Digital o el de Ciència— per fer-lo possible. "Crec que ens hem d'avançar a l'any 2028, amb la lògica dels fons europeus hauríem de tenir els primers plantejaments del projecte al voltant del 2026", ha apuntat.

"Estem davant de projectes competitius, que seran avaluats tècnicament, el més important és que tinguin el suport polític del territori, de les entitats implicades, com el lideratge del Col·legi de Metges que és molt important; parlar de terminis i de quantitats, ara, forma més part d'una voluntat política, que hi és tota, que no de la realitat", ha manifestat.

 

Centre hospitalari públic

L'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, ha remarcat que la voluntat és crear un centre públic d'investigació i tractament del càncer, amb tecnologia avançada, ja que a l'Estat només hi ha dos centres "petits" que tractin pacients de càncer amb protons. "Defensem que sigui un projecte públic i de territori", ha subratllat.

El projecte preveu aprofitar el calaix del vell reactor de la nuclear per ubicar-hi el centre mèdic. Així, s'han dissenyat quatre sales de tractament, amb un ciclotró i tres 'gantries' (màquines) i una sala de feix fix i, també, serveis complementaris de diagnòstics i medicina nuclear.


La proposta va néixer arran d'un treball de final de grau de l'arquitecte Carlos Gonzalvo, membre del grup d'Investigació CAIT de l'Escola Superior d'Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Es calcula que permetria atendre més de 1.500 pacients anuals i donar servei de proximitat a Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Balears. El president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, Sergi Boada, ha avalat la proposta i ha valorat que és necessària per retenir i atraure talent.
 

Les xifres del projecte

Segons ha explicat Eduard Jiménez, autor de l'estudi socioeconòmic del projecte que va encarregar la MIDIT (Mancomunitat pel Desenvolupament Integral de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Tivissa i Pratdip), la reconversió de la central suposaria un estalvi mínim de 34,4 milions d'euros en el desmantellament definitiu.

A més, l'informe econòmic preveu una inversió de 134.225.263,94 d'euros, els quals inclourien les obres per adaptar l'espai, la compra de maquinària i la instal·lació dels serveis complementaris.

Així mateix, l'estudi calcula que el funcionament ordinari del centre sanitari tindria un cost de gairebé de disset milions d'euros anuals i que generaria, amb els seus impactes indirectes i complementaris, prop de dinou milions d'euros de valor afegit brut (VAB) anuals i més 200 llocs de feina.

Pel que fa a l'anàlisi econòmica-financera del projecte, també contrasta la viabilitat i sostenibilitat econòmica financera d'aquest, que tindria una taxa interna de retorn (TIR) del 9,6% i un VAN del seu desenvolupament de 66,4 milions d'euros.
Participació