Veïns del barri del Carme de Reus plantegen accions legals contra l'Ajuntament

Hi ha una vintena de famílies que fa vora vint anys que tenen la casa afectada urbanísticament

La planificació del 2004 preveu enderrocar vint habitatges, no s'ha executat, però els immobles continuen afectats urbanísticament
La planificació del 2004 preveu enderrocar vint habitatges, no s'ha executat, però els immobles continuen afectats urbanísticament | Jordi Olària Gras
10 de març del 2023
Actualitzat a les 16:42h
Una vintena de famílies del barri del Carme de Reus emprendran accions legals contra l'Ajuntament si no hi ha canvis en la situació urbanística. Es tracta d'una sèrie d'habitatges afectats urbanísticament des del 2004 i pendents d'enderrocar. Com que aquella planificació no s'ha arribat a executar mai, les cases segueixen com estaven, però sense poder-les reformar ni vendre, per exemple.

Tal com ha informat Canal Reus TV, l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme ha fet de paraigua perquè aquestes famílies creïn una comissió d'afectats. Es mostren disposats a emprendre accions legals contra l'Ajuntament que, segons denuncien, s'havia compromès a alliberar els habitatges amb el nou projecte urbanístic. Tot i això, donaran encara una darrera oportunitat al govern local, amb el qual s'han de reunir abans que acabi el mandat.

Si la trobada no acaba amb una entesa, encetaran la via judicial contra el consistori. Aquestes cases s'havien d'enderrocar arran de la Llei de Barris de la Generalitat de principis dels 2000. Aleshores s'havien previst alguns passatges per a vianants entre carrers del barri per "esponjar-lo".

Aquella actuació urbanística no es va dur a terme, però les cases continuen catalogades com a pendents d'enderrocar administrativament. Des de l'associació de veïns es reclama, des de fa anys, que s'alliberin bona part dels immobles afectats. Apunten que, per obrir passatges, no cal enderrocar tants edificis.

Han plantejat, per exemple, aprofitar un solar que hi ha al carrer del Vent, que es podria fer servir per connectar-lo amb el carrer de Sant Jaume sense tant d'impacte als edificis de la zona. Aquest mes de gener es va presentar la nova planificació urbanística del barri del Carme, amb la construcció d'un CAP, d'un aparcament subterrani municipal i 70 pisos. L'obertura del CAP suposarà desdoblar l'actual CAP Sant Pere, i pel que fa als habitatges, 27 dels 70 previstos seran de protecció oficial.

L'aparcament funcionarà de manera independent, sense que tinguin cap vinculació amb els habitatges de la zona que, per tant, no tindran pàrquing privat. Tot plegat anirà a la zona que ara és un gran aparcament de zona blava, entre els carrers de Sant Benet i de Sant Jaume. Tot i que alguna de les cases afectades urbanísticament el 2004 queda a tocar d'aquesta nova actuació prevista, no se n'han retirat les càrregues urbanístiques.