El debat sobre la presència de palmeres a les platges arriba al ple del Vendrell

Primàries denuncia que el projecte de recuperació dunar del ministeri contempla l'eliminació de 114 palmeres

Una palmera caiguda al Francàs després d'un temporal.
Una palmera caiguda al Francàs després d'un temporal. | TGNDigital
20 de març del 2023
Actualitzat a les 12:48h

El grup municipal de Pel Vendrell Primàries ha presentat una proposta de resolució per debatre al ple d'aquest dilluns 20 de març en què demana la suspensió del projecte de recuperació dunar de les platges. Josep Maria Llasat, regidor de Primàries, ha denunciat que el projecte elaborat pel Ministeri de Transició Ecològica contempla "l'eliminació de 114 palmeres de les platges del Vendrell, i el trasllat de 28 més".

Des de Primàries estan en desacord amb aquesta mesura, raó per la qual ja han avançat que presentaran al·legacions al projecte quan s'acabi el període d'exposició pública. Llasat també ha criticat altres aspectes, com ara "que s'eliminin fins a vint entrades a la platja des del passeig" o que no es prevegi cap actuació al tram del Francàs més afectat per l'erosió del litoral.

La regidora de Platges del Vendrell, Bàrbara Peris, ha apuntat que el projecte ha estat elaborat pel ministeri "seguint criteris científics, tècnics i pràctics". La seva elaboració s'ha fet agafant com a base el ple de gestió de les platges aprovat el 2021, i impulsat pel geòleg Xisco Roig. Peris ha recordat que els últims anys "hi ha hagut moltes palmeres que han caigut" i assegura que altres es troben "en una situació límit".

"La meva opinió és que les que estan bé es quedin i les que estan danyades es treguin", ha afirmat la regidora, afegint que la decisió final és del ministeri. Respecte a les entrades que s'eliminaran, Peris ja va explicar en el seu moment que es trobaven en punts on l'aigua entrava al passeig quan hi havia temporals. Sobre el fet que no s'actuï a la platja del Francàs entre Masia Blanca i el búnquer, Xisco Roig va apuntar que l'única solució per aquest tram era mitjançant l'enginyeria. Per això es farà el camí de ronda.

El Geven prefereix tamarius abans que palmeres

El debat sobre la presència de palmeres a les platges del Vendrell també ha comptat aquesta setmana amb l'opinió del grup ecologista Geven. En un fil de Twitter, des del Geven han afirmat que les palmeres "no pertanyen de forma natural a les platges", afegint que la flora autòctona té "funcions molt més beneficioses per aquest ecosistema". 

El grup ecologista també explica que les palmeres necessiten un manteniment constant perquè, en cas contrari, "suposen un perill" per als banyistes. Per aquests  motius, es decanten pel tamariu, que consideren "el tipus d'arbre autòcton que hauríem de tenir de forma natural a les nostres platges".