1 de 10
Medi ambient

Jornada de neteja a la platja del Miracle de Tarragona: Sorpresa entre les deixalles

Una trentena de voluntaris van netejar la platja tarragonina i l'organització de l'acció demana que es prohibeixi fumar

Durnat la jornada s'han recollit diversos quilos de porqueria a la platja. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 27 de març de 2023 a les 09:16 |
Les burilles i les restes de pirotècnia han estat els residus més presents en la neteja de la platja del Miracle de Tarragona. A banda de recollir una gran quantitat de deixalles, aquest diumenge més d'una vintena de voluntaris han mesurat quina brossa predomina a l'entorn natural per traslladar les dades obtingudes a les administracions.

Entre altres propostes, les entitats ecologistes reclamen als ajuntaments de la Costa Daurada que prohibeixin fumar a les platges. "Si a Barcelona, amb el turisme que hi ha, són capaços de legislar sobre aquest aspecte, aquí és un pas més", ha insistit Rodri Castellví, voluntari de Good Karma Projects. L'associació ha organitzat una vintena d'accions a tot l'estat espanyol amb mig miler de participants.

Acció de neteja a la platja a Tarragona

Després de dues hores sense pausa, els participants en l'acció de neteja de la platja del Miracle de Tarragona han recollit 476 burilles de cigarrets i més de tres quilos de restes de pirotècnia en aquest entorn natural, els residus més abundants de tota la recol·lecta. Els plàstics, microplàstics i les llaunes de begudes han seguit el rànquing de porqueria retirada, que ha acabat omplint més d'una desena de bosses.


Els voluntaris s'han dividit en dos grups per ocupar-se de la platja i la zona més rocosa de la punta del Miracle. "És un punt on es fan molts botellots, la gent hi menja i hi deixa brossa. És just davant el mar, el residu no es veu però no desapareix. És important fer un tractament en aquesta zona", ha assenyalat Édel Martínez, membre de l'entitat Al Camp Residu Zero.

Més enllà de plàstics, llaunes i vidres, en aquest espai és on s'han trobat més restes de pirotècnia. "Com sempre, els residus més abundants són restes del concurs de focs de Tarragona", ha puntualitzat una de les participants.

Un mostreig per fomentar el canvi legislatiu


A diferència d'accions anteriors, en què es buscava recollir el màxim de residus possibles, en aquesta ocasió s'ha posat el focus en el mostreig de les escombraries recol·lectades. L'objectiu ha estat doble; per una banda, continuar conscienciant la ciutadania sobre la importància de mantenir net el medi ambient i de l'altra, fomentar un canvi de legislació amb mesures efectives que protegeixin els entorns naturals.

En aquesta línia, està previst que les dades que es recopilin de totes les accions organitzades per Good Karma Projects es traslladin a ajuntaments, govern espanyol i administracions europees per fomentar l'aprovació de lleis centrades en la cura de la natura.


En clau més local, s'ha fet una crida als consistoris de la Costa Daurada per prohibir fumar a les platges, tal com ja s'ha fet a Barcelona. "Creiem que és una normativa que afavoreix la protecció del medi ambient, juntament amb d'altres relacionades amb el fons marí i la posidònia", ha subratllat Rodri Castellví, voluntari de Good Karma Projects.

La iniciativa, que ha reunit quasi trenta voluntaris, s'ha emmarcat en la campanya 'Clean up with Good Karma' impulsada per aquesta entitat i ha comptat amb diverses accions simultànies arreu de l'estat espanyol. També s'hi ha sumat Al Camp Residu Zero i l'Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals.
Participació