1 de 10

Les escoles Aura i Turó deixaran de separar nens i nenes a l'ESO

La Institució Tarragona ha pres aquesta decisió «obligada» per la decisió del Govern de retirar els concerts | L'escola Camp Joliu de l'Arboç, en canvi, no ho farà

per Albert Fuertes, 17 de febrer de 2022 a les 09:25 |

El passat mes d'octubre, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, anunciava la intenció del Govern català de no renovar el concert a les escoles que segreguin per sexe. Un anunci que ha comportat la reacció dels centres educatius que ho fan per tal de mantenir les subvencions. 

 

Segons informa l'ACN, un total de 8 de 10 centres de l'Opus a Catalunya deixaran de segregar per sexe a partir del curs vinent. A la demarcació, els centres de la Institució Tarragona, conformada per les escoles Turó —Constantí— i Aura —La Canonja—, ho deixaran de fer a partir del pròxim curs en l'ensenyament d'Educació Secundària Obligatòria (ESO).

 

A l'altra banda, hi ha el Camp Joliu de l'Arboç, un centre més arrelat a l'Opus Dei que, per ara, continuarà fent la segregació per sexe al seu centre.

 

El Turó i l'Aura seran mixtes a l'ESO

Els centres de la Institució Tarragona estaven dividits entre l'Aura, de noies, i el Turó, de nois. A partir del pròxim curs, tots dos deixaran de segregar per sexe a l'ESO. Una mesura que no es prendrà en el cas de la primària, ja que mantindran el model actual de separació. I això serà així, almenys, fins al curs 2025-26, gràcies a una concessió cautelar del TSJC.

 

D'aquesta manera, els responsables de la Institució Tarragona han pres aquesta decisió «obligats». En cas de no haver-ho fet, s'haguera retirat el concert als cursos d'ESO i, així, s'evita un greuge irreparable a les famílies i personal de les dues escoles tarragonines.

 

Amb aquesta mesura que s'ha pres, han sol·licitat la renovació dels concerts per als pròxims quatre cursos, el 2025-2026, complint amb el que estableix la Llei educativa. Un curs en què es preveu la retirada de la concertació als centres que segreguin per sexe.

 

D'aquesta manera, els responsables dels centres han demanat la renovació dels concerts amb l'administració per a quatre cursos, fins al 2025-26 complint amb el que estableix la Llei educativa actual que preveu la retirada de la concertació als centres que segreguin per sexe.

 

Gran part de les escoles catalanes també s'adapten

Els centres educatius concertats que separaven els alumnes per sexe a Catalunya s'adapten a la situació. Dels 16 que hi havia actualment que se separaven, només en quedaran cinc.

 

El grup Institució Familiar d'Educació, que gestiona un total de deu escoles al territori català, ha anunciat que els grups d'ESO s'oferiran com a mixtes en la preinscripció del curs que ve.

 

La mesura afecta els centres de La Farga de Sant Cugat del Vallès (de nois), La Vall (de noies), Les Alzines (de noies) i Bell-lloc del Pla (de nois) de Girona. Aquests se sumen a la decisió presa pels centres Montclar i Mestral, a Igualada, i Terraferma i Arabell, de Lleida. 

 

D'altra banda, les cinc escoles a Catalunya que continuaran separant els nens i les nenes són els que estan més vinculats a l'Opus Dei. Aquest són el Xaloc i Pineda, a l'Hospitalet; Viaró, a Sant Cugat; Camp Joliu, a l'Arboç; i Canigó, a Barcelona.

 

Participació