Teresa Rull, d'ERC Valls: «Als veïns no se’ls pot enganyar amb projectes fantasma que només pretenen rascar vots»

La candidata d'ERC a Valls avui respon l'entrevista de TarragonaDigital per a les eleccions del 28 de maig

Imatge de Teresa Rull
Imatge de Teresa Rull | Cedida
15 de maig del 2023
Teresa Rull és l'alcaldable d'Esquerra Republicana a Valls. És llicenciada en Filologia Catalana. Molt sensible a la situació de minorització de la llengua catalana, va incorporar la regidoria de Política Lingüística a l’Ajuntament. És regidora d'Educació i Política Lingüística i d'Afers Socials a l’Ajuntament de Valls des del 2019 i és la primera dona alcaldable d’ERC a Valls. Lidera una candidatura completament renovada amb ganes de desencallar projectes que fa massa temps que estan adormits, continuar impulsant les polítiques feministes que han començat ja en aquesta legislatura amb la creació de la Regidoria d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat, que lidera ERC, i implementar polítiques energètiques transformadores, perquè hi ha molta feina per fer.

— Quina ciutat es trobarà l’alcaldessa que governi Valls en els propers quatre anys?
— Es trobarà una ciutat amb molta feina feta, però també amb molta per fer. Puc parlar de la meva tasca a l’Ajuntament en els últims quatre anys i de les àrees de govern municipal del nostre grup i afirmar, amb total sinceritat, que hem treballat moltíssim per complir amb allò que portàvem en el programa el 2019. Però un govern de coalició obliga a fer concessions i deixar assumptes dins la carpeta, perquè els recursos són limitats. Per això, ara volem quatre anys més de govern republicà i des de l’alcaldia, perquè hem d’acabar projectes i iniciar-ne de nous, tots aquells que ens ha transmès la ciutadania i que ens fem nostres.

— Quina ha de ser la principal prioritat de Valls durant el pròxim mandat?
— Tenim moltes prioritats: la seguretat, l’habitatge, el desenvolupament econòmic, els espais verds, la salut..., però, per damunt de tot, la nostra primera prioritat són les persones que viuen a Valls i que han decidit fer-hi el seu projecte de vida. Per això centrarem la nostra tasca de govern tenint en compte els quatre grans eixos en els quals encabim les nostres polítiques: millora de la qualitat de vida de les persones, medi ambient i canvi climàtic, acció ciutadana i participació, i igualtat entre les persones.

A partir d’aquí anirem desenvolupant les propostes del nostre programa. Ara bé, són els alcaldes i les alcaldesses els que miren els veïns a la cara i no se’ls pot enganyar amb falses promeses o projectes fantasma que només pretenen rascar vots sense comprometre’s. Som servidors públics i estem obligats a passar comptes amb tots els vallencs i les vallenques dels compliments, però també dels incompliments. 

— Es pot revertir la desafecció que pateix el centre històric de la ciutat?
— Vull deixar clar que per a nosaltres el centre històric és una prioritat. Volem que recuperi la vida que havia tingut i tornar-lo a convertir en el centre neuràlgic de la ciutat. Per aquest motiu fem una aposta clara per revitalitzar aquesta zona amb la creació de més habitatge de qualitat per atreure-hi nous veïns i veïnes, i promocionant-la com a zona comercial que és. Treballarem perquè més comerços aixequin la persiana i perquè els joves emprenedors s’instal·lin als baixos que estan buits.

— En aquest sentit, què pot fer l’Ajuntament per acabar amb la situació límit que pateix el nucli antic?
— Els propers quatre anys esperem tenir acabats diversos projectes que hem iniciat en aquest mandat i que creiem que podran ajudar a aconseguir aquests objectius: la nova escola de música Robert Gerhard a Ca Padró, el Museu Casteller, Can Xapes, l’Espai Jove… Equipaments i actuacions urbanístiques, en habitatge, en neteja i en seguretat que han de servir per transformar el centre històric en un espai per viure-hi i viure’l cada dia.

— N’hi ha prou a tenir operativa l’anella cultural que tant s’ha anunciat en els últims mesos i crear habitatge de lloguer social?
— No. Com li deia, calen actuacions transversals que afecten moltes regidories, perquè el centre històric és com un poble dins de la ciutat i se li ha de donar un tracte preferencial per recuperar-lo. La solució a les mancances tan sols arribarà de la voluntat i el consens polític combinats amb l’escolta activa del veïnat. Entre tots i totes ho tirarem endavant. 

— Quins canvis proposa ERC a la ciutat?
— El nostre projecte és un projecte potent, que preveu els aspectes imprescindibles per transformar Valls en una ciutat per viure-hi bé, una ciutat segura, amb habitatges per a tothom, que tingui en compte la transformació energètica i on hi hagi ocupació i oportunitats per al jovent. De canvis, en calen molts, per això parlem de transformar Valls, per quedar-nos amb tot allò que és positiu i donar-li un tomb a tot allò que no agrada ni és bo per als vallencs i les vallenques.

— Com caldria potenciar el comerç vallenc per tal que no acabi desapareixent?
— Volem deixar clar que, des que vam entrar al govern municipal el 2015, amb la regidoria de Comerç i Turisme, Esquerra no ha deixat de treballar per potenciar el comerç local, és una aposta clara. Fem polítiques que fomenten el comerç de proximitat: reactivant el comerç al centre històric, promocionant  el mercat setmanal i el comerç de proximitat amb campanyes i fires... Paral·lelament, l’Ajuntament vetlla per comprar als establiments de la ciutat tot allò que necessita per a les activitats de les regidories. Per tant, seguirem treballant-hi fort i aportarem noves idees i noves propostes per augmentar l’activitat comercial i ser referents al territori.

— Com valora el pacte de govern actual entre Junts per Valls i ERC? 
— El 2019, per formar govern es va signar un acord, un acord ferm, perquè per damunt de tot preval la voluntat de millorar la ciutat i el dia a dia dels vallencs i de les vallenques, la qual cosa empeny els dos socis de govern a caminar units. Tanmateix, la convivència a vegades pot arribar a ser difícil, perquè les prioritats de l’un i de l’altre fan que apareguin diferències de criteri i petites friccions en les maneres de fer, de dir i de resoldre. Amb tot, portem vuit anys compartint govern i continuem aquí, treballant colze a colze pel bé de la ciutat.