Cinquanta anys honorant la figura del Pau Casals al Vendrell

L'Associació Musical Pau Casals compleix cinc dècades promovent l'obra i els valors del Mestre

Alguns dels integrants de l'Associació Musical Pau Casals.
Alguns dels integrants de l'Associació Musical Pau Casals. | TGNDigital
23 de maig del 2023
L’Associació Musical Pau Casals del Vendrell es va constituir el 1973, pocs mesos abans que el Mestre morís a Sant Juan de Puerto Rico. Des d’aleshores, l’entitat s’ha encarregat d’honorar la figura de Casals, donant a conèixer “la seva obra i els valors que ell va defensar”, segons apunten des de l’associació.
 
Aquest 2023 es compleixen, doncs, cinquanta anys d’ambdues efemèrides, el naixement de l’Associació Musical i la mort de Pau Casals. Per aquest motiu, des de l’entitat vendrellenca han volgut donar un caràcter especial a les activitats que organitzen habitualment al llarg de l’any, com ara els ‘Dimecres Musicals’ que impulsen entre els mesos de gener i juny.
 
En aquest sentit, destaca clarament l’acte que han preparat per a aquest dimecres 24 de maig, un recital de flauta i piano a càrrec de Patricia de No i Emili Brugalla que s’inclou dins del cicle de concerts ‘Els teus clàssics’ de l’Associació Joan Manén. Es farà a l’Auditori del Tívoli a les 20.00 hores i suposarà la primera col·laboració amb aquest cicle, que serà més extensa l’any vinent, segons avancen.
 

Exposició de les cinc dècades d’activitat

Serà a l’octubre quan es concentrin alguns dels actes més destacats. La Sala del Portal del Pardo acollirà aquell mes una exposició dels 50 anys de l’Associació Musical, on es podran repassar les activitats que han fet en aquestes cinc dècades.
 
Programes, cartells, material gràfic o pel·lícules permetran recordar la trajectòria d’aquesta important entitat, que en el seu moment va contribuir a la construcció de l’Auditori Pau Casals i de l’Escola Municipal de Música, així com al naixement del Festival Internacional que continua fent-se cada estiu.

La mostra serà essencial per explicar un episodi important de la història local del Vendrell


Una mostra que des de l’associació consideren que serà “essencial” per explicar “un episodi important de la història local” i permetrà “fer justícia a unes persones que, de manera completament altruista, van posar a disposició de la societat el resultat d’un esforç no exempt de riscos”. Després de l’estada al Vendrell, l’entitat vol que l’exposició visiti altres municipis del Baix Penedès.
 
També serà rellevant el concert que el Cor-Orfeó Parroquial farà el 21 d’octubre a l’església del Vendrell, interpretant el ‘Rèquiem’ de Fauré. Aquesta serà l’actuació pels 50 anys de la mort de Casals, i s’ha escollit aquesta obra de Fauré perquè va ser amic del Mestre. Al desembre, coincidint amb l’aniversari del naixement de Casals, es donarà el tret de sortida del cicle ‘Els teus clàssics’ del 2024 des del Vendrell.