EN DIRECTE

Caos a Catalunya per la pitjor part de la borrasca Glòria

La clau de volta

I sant torne-m’hi. El 10 de novembre ens trobarem un altre cop a les urnes i d’això els catalans ja en sabem bastant. La clau de volta d’ençà que va començar l’anomenat «procés» és quin bloc es fa amb la majoria als comicis. Per tant, el mes vinent no serà diferent: les eleccions generals es juguen també a Catalunya.

 

Amb la sentència del procés, que es publicarà abans del 12 d’octubre, fixant l’eix discursiu —o de relat— de la campanya tots els actors polítics utilitzaran com a arma electoral Catalunya. En clau catalana, la convocatòria electoral es pot qualificar com un test per a unes eventuals eleccions autonòmiques.

 

L’independentisme es juga la mobilització que no va estar a l’alçada dels darrers anys a la diada però, especialment, s’hi juga la unitat d’acció, de discurs i estratègica. ERC s’ha desmarcat d’aquesta estratègia unitària i jugarà amb la seva pròpia samarreta: diàleg, moderació i aplaçament de la independència. Posició intel·ligent tenint en compte l’actual context polític.

 

El PSC és l’altre gran favorit, potser el soci preferit per qualsevol dels dos blocs que aspiren a formar govern. De moment, a les darreres eleccions municipals ha demostrat que pot arribar a acords amb independentistes —JxCAT i ERC— i amb constitucionalistes, tot i que s’ha vist clar que el seu soci preferent és Esquerra.

 

Pels valedors del Catalunya Suma és la gran oportunitat per provar l’experiment. El Partit Popular disposa d’un sol diputat per Barcelona i Ciutadans de 4 per Barcelona i 1 per Tarragona. Diversos analistes coincideixen en que una coalició electoral podria esgarrapar, almenys, 3 escons més. Un per Lleida, un més a Tarragona i, probablement, un altre per Barcelona.

 

No n’estem parlant d’unes autonòmiques on la diferència d’escons i vots entre els dos partits és abismal, encetem una campanya electoral a Catalunya en un ambient propici per dur a terme aquest tipus de coalició: és el moment.

 

Com sempre, tots els partits coincidiran en transmetre que les eleccions generals són diferents a autonòmiques però els números freds dels escons al Congrés són la millor enquesta interna disponible.

 

La clau de volta, com sempre, serà Catalunya i, dintre de l’ecosistema polític i electoral català, quin partit es troba més fort en el que serà el primer tret de sortida per unes irremeiables eleccions autonòmiques tant aviat com els pressupostos fracassin.

 

No hi haurà, pel que sembla, canvis de discurs ni girs estratègics però aquestes eleccions generals esdevenen una oportunitat política per a tots els partits, ja sigui per reforçar la seva posició o bé per reflexionar després dels resultats.
Comentaris

envia el comentari