Aquest dimarts arriben pluges arreu i una forta baixada de les temperatures

Setmana marcada per la forta patacada dels termòmetres i les pluges dimarts

Les temperatures poden baixar més de 10 graus en alguns punts. Dilluns encara hi haurà pocs canvis, mentre que el gir radical de temps de dimarts no durarà moltes hores

L’ambient d’estiu marxarà de vacances de cara a dimarts amb l’arribada d’una massa d’aire clarament més fred que farà baixar bruscament les temperatures i portarà una tongada de pluges a gran part de Catalunya, localment abundants. Això farà que recuperem les jaquetes i els paraigües, ni que sigui per unes hores. No obstant, aquest canvi radical de temps no durarà molt i, sobretot a partir de dijous, tornarem als valors més càlids. Dilluns serà un dia d’espera amb força sol i encara calor. 

 

Pel que fa al canvi de dimarts, serà un dia passat per aigua a moltes comarques, especialment a l’interior i al Pirineu, on alguns registres seran localment abundants. La pluja acabarà arribant a la costa a la tarda, tot i que on menys plourà serà clarament a Ponent i a les Terres de l’Ebre. També hi haurà alguna tempesta localment forta, mentre que la majoria de registres es situaran entre els 5 i 15 l/m² en tot l’episodi, amb alguns valors pel damunt dels 20 o, de forma puntual, dels 30 o 40 l/m² a l’interior i Pirineu.

Mapa de pluja acumulada a tot Catalunya de cara a dimarts
Mapa de pluja acumulada a tot Catalunya de cara a dimarts | GFS

 

Haurem d’anar seguint la previsió amb molta atenció per si hi ha canvis, però si es confirma aquesta situació, serà una gran notícia pel territori, ja que la sequera és preocupant i fa falta que plogui abans que arribi la calor més intensa de l’estiu per reduir el risc d’incendis. 

Pel que fa a les temperatures, la baixada pot ser espectacular de cara a dimarts, ja que la majoria de comarques patiran un descens de les màximes d’entre 5 i 10 graus.  No obstant, a punts de l’interior i del Pirineu la caiguda dels termòmetres pot ser superior, localment de fins a 15 graus. 

Les màximes més altes es mouran entre els 13º i 18º, però quedaran més curtes a punts de la meitat nord. Una patacada tèrmica que farà que la cota de neu baixi fins als 2.000 o 1.800 metres al Pirineu. Ambient de principis de primavera totalment atípic per l’època. 

Mapa de TºC màximes previstes per dimarts
Mapa de TºC màximes previstes per dimarts | GFS

 

Dilluns de calma a l’espera dels canvis

De moment, dilluns serà un dia marcat per l’ambient força assolellat en conjunt, especialment al matí, mentre que a la tarda les bandes de núvols alts es faran cada cop més presents arreu i creixeran nuvolades a punts de muntanya que poden deixar alguna tamborinada a l’interior del nord-est i al Pirineu. 

Mapa de previsió per aquest dilluns
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

 

Les temperatures seran un pel més baixes en conjunt però pujaran al Camp de Tarragona, Vall de l’Ebre i punts de Girona per l’efecte del vent reescalfat de mestral i tramuntana. La majoria de valors es mouran entre els 25º i 30º en conjunt. 

L’estiu torna a partir de dijous

La forta patacada dels termòmetres de dimarts farà que la matinada de dimecres toquin fons les temperatures amb força fred, mentre que de dia encara mantindrem la calor a ratlla amb màximes sense arribar als 25º. No obstant, a partir de dijous la calor d’estiu tornarà de forma clara.  Entre dijous i divendres arribaran alguns ruixats febles.

També et pot interessar...