ÚLTIMA HORA

Mor un ciclista atropellat a la T-310 a Pratdip

Comença una onada de calor que s’allargarà tota la setmana

L’arribada de vents molt càlids provinents del nord d’Àfrica farà que les temperatures ja pugin aquest dimarts i toquin sostre entre dijous i dissabte amb fins a 40º en alguns punts
La calor serà extrema arreu aquesta setmana | Arxiu

 

El temps estarà clarament marcat aquesta setmana per l’onada de calor que s’allargarà força dies des d’aquest mateix dimarts. L’arribada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica farà que les temperatures no parin de pujar dia rere dia i toquin sostre entre dijous i dissabte, quan s’assoliran els 40º en alguns punts. 

Els dies més crítics d’aquesta onada de calor seran dijous, divendres i dissabte, quan moltes màximes es mouran entre els 32º i 38º a l’interior, al voltant dels 40º a Ponent, vall de l’Ebre i alguna zona propera i més de 30º a gran part de la costa amb una marcada xafogor. Una calorada de primera categoria amb valors totalment atípics per l’època que portarà un ambient tòrrid arreu.

Mapa de temperatures màximes tòrrides previstes pel proper dijous | GFS

 

Davant d’aquesta situació, el més recomanable és evitar sortir al carrer o fer activitats a l’aire lliure durant les hores de més sol, ja que podem posar el cos a límits de salut a causa de les altes temperatures. L’onada de calor també afectarà gran part del Mediterrani occidental i de França. A més, la visibilitat serà força dolenta amb cel terrós per la pols en suspensió provinent del nord del Sàhara. 

De nit també farà calor a gran part de Catalunya amb molts casos de nits tropicals, ja que les mínimes se situaran pel damunt dels 20º a moltes zones, especialment a la costa, on no es descarta que en alguns punts no es baixi dels 25º amb un ambient xafogós i molt calorós de molt mal dormir. 

Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

 

Primeres alertes per calor extrema dimarts

De moment, aquest dimarts serà el primer dia oficial d’aquest període d’onada de calor amb temperatures que ja pujaran més, especialment a les comarques de Lleida, mentre que a prop de la costa encara tindrem valors força semblants als del dia de Sant Joan. Les màximes ja poden moure’s entre els 32º i 38º a Ponent i a la zona del Pirineu i Prepirineu de Lleida. Unes temperatures excepcionalment altes que ha obligat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a activar l’alerta per calor extrema al Segrià, Pla d’Urgell, Noguera, els dos Pallars, Alt Urgell, Alta Ribagorça i Vall d’Aran. 

Mapa d'avisos per calor extrema aquest dimarts | Meteocat

 

A la resta, la majoria de màximes es mouran entre els 31º i 36º, però entre els 28º i 33º al Pirineu i Prepirineu de Girona i zones del litoral i prelitoral. Tot plegat amb sol radiant arreu, alguns núvols alts i prims, cel terrós i alguns núvols baixos al sud de la costa de Catalunya.

També et pot interessar...

"MÉTEO ESPECIAL: Revetlla plàcida sense pluja i compte enrere per l'onada de calor" "PREVISIÓ: Ambient de ple estiu diumenge de revetlla de Sant Joan"