L'Arquebisbat reactiva, ara, les converses sobre l'edifici del teatre Bravium de Reus

Després que l'Ajuntament tanqués la porta a les darreres exigències del clergat, ara les institucions haurien tornat a asseure's a la taula

07 de febrer del 2023

El culebrot de l'antic Centre Catòlic de Reus sembla que no hauria acabat. La setmana passada, l'Ajuntament de Reus va comparèixer per anunciar que les noves exigències de l'Arquebisbat de Tarragona havien provocat un trencament de l'acord anunciat el novembre. Ara, però, la institució eclesiàstica hauria tornat a sol·licitar mantenir les negociacions amb el consistori.

 

Dilluns de la setmana passada, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va anunciar que l'acord que a finals d'any es donava per fet, havia quedat en paper mullat. Segons es va explicar, l'Arquebisbat havia ignorat aquell acord i n'havia plantejat un de nou amb exigències «inassumibles» per a qualsevol administració pública. Tot i això, es va apuntar que hi hauria una trobada entre totes dues institucions dijous passat, 2 de febrer.

 

Dimecres al vespre, però, es va fer públic que l'Arquebisbat havia desconvocat i ajornat la reunió. Sis dies després, l'Ajuntament de Reus ha fet públic que l'Església torna a estar interessada a asseure's a negociar. En un breu comunicat informatiu expliquen que «una delegació encapçalada per l'alcalde i la vicealcaldessa» continua les negociacions.

 

 

«Les converses, coordinades des de l'àmbit tècnic, es mantenen a petició de l'Arquebisbat», apunta la nota. Acaba concloent que té per finalitat «poder explorar la possible viabilitat d'uns termes que puguin derivar en un conveni assumible per les dues parts».

 

L'Ajuntament va ser taxatiu a l'hora de considerar les exigències de l'Església com «inassumibles», una situació que, a priori, no hauria canviat. Així doncs, tot indica que seria l'Arquebisbat qui estaria disposat a rebaixar els requeriments que s'havien traslladat com a última proposta.

 

L'acord inicial, paper mullat segons l'Arquebisbat

El mes de novembre es va anunciar un acord entre l'Ajuntament i l'Arquebisbat amb la participació, també, de la Diputació de Tarragona. Segons es va dir aleshores, per culminar l'acord només faltava el vistiplau del Vaticà, un requeriment necessari en qualsevol operació patrimonial de l'Església. Pel que s'ha pogut saber, aquesta autorització no s'ha arribat ni a demanar perquè l'acord no hauria sortit de Tarragona.

 

Aquella entesa implicava que l'Ajuntament, amb una aportació de la Diputació, es faria càrrec de la rehabilitació de l'antic Centre Catòlic. Es pressupostava en uns 2,5 milions d'euros, dels quals el consistori reusenc aportaria uns 2,1 milions i la Diputació, uns 370.000 euros. Es tracta de l'edifici on hi ha el teatre Bravium i que havia acollit durant dècades la seu de l'entitat amb el mateix nom.

 

Segons l'acord anunciat, l'immoble passaria a ser d'ús municipal durant els pròxims 99 anys. Només es reservaria per a l'Arquebisbat una sala, i la resta es convertiria en un equipament cultural municipal. Bravium Teatre, a través d'un acord a banda, podria tornar a fer ús prioritari d'aquell edifici.

 

La setmana passada, però, l'Ajuntament de Reus va fer públic que totes aquelles condicions eren paper mullat. Segons es va explicar, l'Arquebisbat havia ignorat completament aquest acord i n'havia posat un altre sobre la taula amb condicions «inassumibles». Una de les més destacables era el requeriment de tenir dret de censura sobre l'ús de l'edifici.

 

L'Església volia tenir potestat per vetar obres de teatre, reunions, xerrades i activitats en general que no s'ajustessin a la seva visió de la moral cristiana catòlica. A més, exigia que es reservés una planta sencera per a ús de l'Arquebisbat i que la cessió d'ús fos de 50 anys en lloc de 99. Les obres les seguiria pagant íntegrament l'administració pública, però a partir dels 25 anys d'ús, també hauria de pagar un lloguer a la institució eclesiàstica.

 

Amb aquest plantejament, l'Ajuntament va donar per acabades les converses, tot i que no hi va tancar la porta si en algun moment canviaven les condicions. Una situació que s'hauria produït aquests dies, segons indicaria la petició de l'Arquebisbat de reunir-se.