El Vendrell seguirà el camí de Calafell per renaturalitzar les seves platges

El Ministeri de Transició Ecològica invertirà 350.000 euros en un projecte de recuperació dunar

24 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:54h
La platja de Sant Salvador, al Vendrell.
La platja de Sant Salvador, al Vendrell. | TGNDigital
El Ministeri de Transició Ecològica invertirà 350.000 euros en un projecte de recuperació dunar a les platges de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs del Vendrell. El projecte s'emmarca en el pla de gestió de les platges aprovat el 2021, que té l'objectiu de lluitar contra l'erosió del litoral per mitjà de la renaturalització d'aquests espais.

Es tracta d'un pla de gestió molt similar al que està aplicant l'Ajuntament de Calafell, i que es basa a habilitar espais dunars i de vegetació autòctona que serveixin per fixar la sorra i evitar que marxi amb els temporals. El Ministeri ja ha licitat l'execució del projecte i des de l'Ajuntament del Vendrell esperen que pugui començar després de l'estiu.

L'actuació consistirà a fer un seguit de tancaments al llarg de les platges on s'habilitaran les dunes, alhora que es retira vegetació invasora i se'n posa d'autòctona. Aquests espais es posaran entre el final del terme amb Calafell i la zona de l'hotel Nuba. S'endinsaran uns deu metres des del mur del passeig marítim cap a la platja.

Una altra iniciativa que també està prevista és la de posar captadors de sorra en alguns punts, per evitar que es perdi quan hi ha fortes ventades. Aquests captadors ja es poden veure en alguns trams de la platja de Calafell. També es tancaran alguns accessos del passeig a la platja —com ara el del costat del pont de les Madrigueres— per evitar l'entrada d'aigua.

El camí de ronda del Francàs

La recuperació dunar no serà l'única inversió que el Ministeri de Transició Ecològica farà a les platges del Vendrell. També es preveu que a finals d'aquest any comencin les obres per fer un camí de ronda al Francàs, que permeti una connexió pels vianants entre Coma-ruga i Roda de Berà. 

El camí tindrà una longitud d'1,2 quilòmetres i el cost dels treballs serà d'uns 1,6 milions d'euros. El projecte també ha de servir per protegir algunes edificacions de primera línia de platja que hi ha entre Cala Berenguer i el càmping, així com millorar els accessos.