Revetlla de Sant Joan molt plàcida i sense pluja a les portes de l’onada de calor

El cel estarà força serè tot el cap de setmana llarg i la nit de festa serà de temps molt tranquil i càlid. La setmana que ve s’assoliran els 40º a l’interior. Divendres arriba l'estiu amb noves tempestes de tarda

 

L’estiu arriba oficialment aquest divendres, 21 de juny, a les 17:54h de la tarda, però totes les mirades a nivell meteorològic estan posades en l’onada de calor que afectarà la setmana que ve tot Catalunya durant força dies, quan es podran assolir els 40º en algunes zones de Ponent i vall de l’Ebre. No obstant, abans que això passi tenim a la vista la revetlla de Sant Joan i un cap de setmana llarg i festiu per a molta gent, dies en què es preveu un temps molt tranquil i plàcid. Les tempestes de tarda que s’esperen divendres a molts punts del nord no tindran continuïtat.

 

Mapa de previsió per diumenge | Catalunya Méteo

 

Pel que fa a la revetlla de Sant Joan, que la celebrarem la nit del diumenge al dilluns, el temps serà molt plàcid i no s’espera pluja enlloc. Per tant, no hem de patir per si es mulles les fogueres i els petards a cap punt de Catalunya. El cel estarà força serè amb el pas, tan sols, d’algunes bandes de núvols alts i prims. Farà poca fresca i la majoria de mínimes es situaran entre els 15º i 20º, si bé a punts de la costa seran més altes amb nit tropical, càlida i xafogosa de mal dormir.

 

La revetlla de Sant Joan es presenta amb un temps molt tranquil | Arxiu

 

La resta del cap de setmana, el primer de l’estiu, estarà marcat per l’ambient assolellat amb el permís d’algunes bandes de núvols alts i prims arreu que, molt puntualment, poden enteranyinar o enterbolir el cel. No es descarten alguns núvols baixos a prop de la costa i també nuvolades de tarda a punts de muntanya que no deixaran ruixats. Les temperatures ja començaran a pujar. 

 

Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

 

Dilluns 24, dia de Sant Joan festiu a Catalunya, serà un dia marcat pel sol, però sobretot per la forta calor, ja que serà l’inici de la pujada clara de les temperatures que s’accentuarà al llarg de tota la següent setmana amb una marcada onada de calor. Moltes màximes ja superaran els 30º.

 

Mapa de previsió pel dilluns, dia de Sant Joan | Catalunya Méteo

 

Divendres amb més ruixats i tempestes al nord

A curt termini, la previsió no té res a veure amb el que vindrà els següents dies, ja que divendres, dia en què entrem a l'estiu, serà una jornada marcada per l’augment de la inestabilitat a moltes comarques per l’arribada d’un petit embossament d’aire fred en altura que també farà baixar les temperatures, amb màximes entre 26º i 31º, més baixes a la costa i Pirineu.

 

Això provocarà ruixats i tempestes, localment fortes, a punts del Pirineu Prepirineu i Catalunya Central. No es descarta algun ruixat a altres zones de l’interior i prelitoral, inclús en algun tram de la costa de forma molt puntual, però seran més anecdòtics. Tot plegat després d’un dijous amb fortes tempestes ja en aquestes zones amb més de 60 l/m² a Molló, al Ripollès, dada excepcionalment alta que no s'apropa, ni de lluny, a les registrades a la resta de la zona, molt més discretes. 

 

Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

 

Jornada de sol i núvols arreu, si bé on més lluirà l’ambient assolellat serà a la costa i al sud de Catalunya. Algunes tempestes poden ser intenses i anar acompanyades de calamarsa, raó per la qual el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat una alerta per pluja forta a diverses comarques del nord del territori.

 

Mapa d'avisos per fortes tempestes aquest divendres | METEOCAT

 

 

Es va confirmant l’onada de calor

Els mapes d’aquest dijous continuen indicant que la setmana que ve tindrem una important onada de calor, la primera de l’estiu, que s’allargarà durant diversos dies a causa de l’arribada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica. La situació començarà el dilluns 24, però els dies més crítics s’esperen entre dimecres i dijous, quan moltes màximes es mouran entre els 28º i 32º a la costa, de 32º a 38º a l’interior i al voltant dels 40º a Ponent i vall de l’Ebre. Ambient tòrrid a tot Catalunya, però també a gran part del Mediterrani occidental.

 

Mapa de les temperatures tòrrides previstes dijous vinent al migdia a Catalunya | GFS

 

La calor pot afluixar a partir de divendres, però encara tindrem temperatures molt altes per l’època a tot arreu durant el següent cap de setmana, amb nits tropicals a molts punts, inclús mínimes que no baixaran dels 25º a la costa. No s’esperen pluges amb un cel terrós per culpa de l’arribada de pols en suspensió. Anirem seguint la situació amb molta atenció.

 

També et pot interessar...