La desfeta d鈥檜na gran glacera de l鈥橝nt脿rtida pot fer pujar un metre el nivell del mar a Catalunya

Aquesta crescuda seria a escala mundial a causa de la desintegraci贸 de la gran massa de gel Thwaites, sumada a altres factors fruit de l鈥檈scalfament global
Imatge de la desfeta de la glacera Thwaites | Arxiu

 

Els efectes negatius sobre l鈥檈scalfament global s贸n cada vegada m茅s evidents i preocupants i, poc a poc, van sortint dades que aix铆 ho confirmen. L鈥櫭簂tima fa posar els p猫ls de punta, i 茅s que la desfeta d鈥檜na enorme glacera al sud-oest de l鈥橝nt脿rtida pot fer pujar el nivell del mar fins a un metre a nivell mundial, incloent la costa catalana.

 

Es tracta de la gran massa de gel Thwaites, que desemboca al mar d鈥橝mundsen, a l鈥檕ce脿 Ant脿rtic. Fins ara, totes les mirades se centraven en la desfeta de gel al nord de l鈥橝nt脿rtida, per貌 un nou estudi, publicat a la revista 鈥楶roceedings of the National Academy of Sciences鈥, indica que aquesta problem脿tica afectaria altres zones del continent gelat, especialment la part sud-oest. Aix貌 fa preveure una situaci贸 de desgel de no retorn a la zona que, en paral路lel a l鈥檈scalfament de tot el planeta, faria pujar de forma brusca el nivell del mar a tot el m贸n.

 

Imatge de la glacera Thwaites | Wikipedia

 

Pujada d鈥檜n metre del mar per la desfeta de la glacera

Aquesta investigaci贸 destaca la cr铆tica situaci贸 que viu la glacera, que es veuria immersa a una 芦r脿pida i irreversible禄 retirada, convertint-se en el principal risc planetari pel que fa a la pujada del nivell del mar. No obstant, sembla que aquest desgel del Thwaites duraria uns 150 anys, degut a la seva gran magnitud, i es produiria incl煤s si es fren茅s l鈥檈scalfament global, ja que el mal ja estaria fet i seria irreversible.

 

芦La glacera t茅 prou gel com per contribuir a una pujada de gaireb茅 un metre del mar a nivell mundial si es desf茅s completament禄, explica en declaracions a 鈥楲a Vanguardia鈥 el director de l鈥檈studi, Alex Robel, destacant el 芦perill禄 que suposa per a totes les poblacions costaneres aquesta situaci贸, relacionant aquest augment amb les creixents inundacions en aquestes 脿rees.

 

Aparentment, aquesta desfeta general de la glacera passaria en uns 600 anys, per貌 el r脿pid i precipitat escalfament global podria reduir dr脿sticament aquest temps, incl煤s apropant la situaci贸 als nostres dies. Davant d鈥檃questa situaci贸, els experts demanen m茅s mesures per reduir les emissions de gasos d鈥檈fecte hivernacle, tot i que moltes de les conseq眉猫ncies ja s贸n inevitables.

 

Tamb茅 et pot interessar...