REPORTATGE

El 2023 a Reus: la llavor d'una transformació a petita i gran escala

Les eleccions i els canvis polítics han marcat els darrers 12 mesos | La transformació urbanística i de mobilitat seran protagonistes els pròxims anys

El 2023 a Reus ha vingut marcat pels canvis polítics i el començament d'una transformació urbanística i de mobilitat
El 2023 a Reus ha vingut marcat pels canvis polítics i el començament d'una transformació urbanística i de mobilitat | Laia Solanellas
30 de desembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:58h

Encara que alguns projectes s’han endarrerit i d’altres aturat, aquest 2023 s’han engegat a Reus determinades iniciatives que haurien de transformar la ciutat i el territori en els pròxims anys.

Mirant enrere, són diversos els àmbits que ‘estructuren’ l’any que s’acaba, però els principals protagonistes han estat l’urbanisme i la mobilitat, a petita i gran escala. El nou Ajuntament ha plantejat un esforç inversor històric de 25 milions d’euros i el nou equip de govern ha consensuat unPla d’Acció Municipalque marcarà les línies de treball fins al 2027.

Les últimes ‘promeses’, les campanyes de cada partit i els programes electorals van marcar el primer semestre d’aquest 2023. Els fitxatges estrella i el ‘qui és qui’ entre els membres de les diferents candidatures van precedir a les eleccions municipals del 28-M.

Cursa electoral i nou curs polític

Les setmanes posteriors es van viure amb gran intensitat a la ciutat, amb negociacions i potencials pactes entre els partits a partir dels resultats de les urnes. L’acord definitiu entre PSC, ERC i Ara Reus conduiria fins al ple d’investidura del 17 de juny i la configuració del nou consistori reusenc.

Amb l’anunci que Carles Pellicer no tornaria a presentar-se a les eleccions, era evident que hi hauria canvi de ‘cara’ al capdavant de l’Ajuntament després de 12 anys. Finalment, a més, el Palau Municipal de Reus va investir Sandra Guaita com a primera alcaldessaen la seva història.

Després dels mesos d’estiu, Festes Majors i primeres actuacions del nou Govern, començaria el nou curs polític. Qüestions com la guerra entre Israel i Palestina o la llei d’amnistia, projectes com la bici compartida Ganxeta o el FuneCamp, i el futur de la residència de gent gran de Reus han protagonitzat els darrers mesos.

Urbanisme i habitatge: puntals del govern

L’àmbit urbanístic tancava l’any passat amb interrogants, com la reforma de la zona del Carrilet i el futur del Mercat, i projectes per executar, com el de l’antiga Hispània. El nou govern confirmava el passat mes de juliol que el Mercat del Carrilet es rehabilitarà, conjuntament amb la transformació de la zona sud, però sense moure’s del seu lloc.

El nou Govern va descartar el trasllat del Mercat del Carrilet a una altra ubicació Foto: Sandra Pérez


Adjudicades a principis d’any per 22 MEUR, i tot i les polèmiques pel sòl contaminant, les obres de la Hispània es van engegar a finals de novembre. Aquesta zona de la riera Miró haurà d’acollir 60 pisos d’HPO, un aparcament públic i un equipament municipal.

La transformació urbanística també ha continuat aquest 2023 amb la reforma del carrer Ample i delbarri del Carme. També, han entrat en ‘previsions’ la transformació del barri Fortuny i l’eix cívic del carrer Astorga.

Les ‘esperances’ en l’àmbit d’habitatge han avançat clarament enguany amb la licitació de 132 pisos d’HPO a Mas Iglesias. S’han promocionat des de REDESSA, que més enllà de les pròpies fites com el Hub FoodTech & Nutrition o la Incubadora TIC, també impulsarà la millora de l’eficiència energètica dels habitatges de Mas Bertran I.

El futur del territori, 'en mans' de la mobilitat

A més d’assentar-se les bases de la gran transformació de la zona sud, el canvi a petita i gran escala anirà estretament acompanyat de la mobilitat, intra i interurbana.

Aquest 2023 s’han fet passos endavant per a la creació de la nova estació de Bellissens, que el MITMA ha licitat per 11,5 MEUR; de la visita de la consellera de Territori, Ester Capella, i les converses amb la Generalitat sorgeix el compromís de renovar l’estació d’autobusos de Reus, i s’espera que pròximament comenci a treballar-se la primera fase del TramCamp, que hauria de ser completament operatiu pel 2028.

Adjudicat el 2022 i tot i l’endarreriment en el calendari inicialment previst, el projecte de la bicicleta pública compartida ja és aquí.La Ganxeta començarà a rodar per Reus el pròxim mes de gener de 2024. Enguany, ha continuat també el desplegament de laxarxa de carrils bici per la ciutat, així com s’han executat les obres del carril bici entre Reus i Cambrils.

La Ganxeta començarà a pedalar el 10 de gener a Reus. Foto: Ajuntament de Reus


La mobilitat sostenible és una de les prioritats de l’Ajuntament de Reus, pel qual es va posar en marxa una nova ordenança de mobilitat. Així mateix, s’han culminat les obres de vianalització del raval de Santa Anna, on s’ha estrenat el nou model de circulació al centre de la ciutat. En prova pilot fins al 31 de gener, el nou sistema permet l’accés dels vehicles autoritzats en franges horàries determinades.

Un altre dels objectius en l’horitzó és la implantació de laZona de Baixes Emissions, d’acord amb les línies que marca la Generalitat. I, segons apuntava l’alcaldessa Sandra Guaita, ja s’està estudiant com aplicar-la a Reus.

Un any ple "d'ombres" en l'àmbit social

Els últims mesos d’aquest 2023 han estat molt marcats per la notícia del tancament de la residència de gent gran de Reus. Treballadors, familiars i usuaris del centre s’han mobilitzat per frenar el tancament i demanar una reubicació de tots en bloc. Finalment, Drets Socials s'ha compromès a rehabilitar l'edifici.

L’àmbit social ha viscut un any “d’ombres”, comptabilitzant un feminicidi el passat estiu i els nombrosos minuts de silenci que s’han convocat per condemnar la violència masclista arreu. En el costat ‘positiu’ de la balança, però, s’ha incidit en el feminisme i els actes lliures de violència

També, s’ha posat el focus en la salut mental, amb un extens programa durant el mes d’octubre, la segona edició de les Jornades de Prevenció del Suïcidi i la creació d’un Servei d’atenció al benestar emocional i mental

A principis d’any, a més, la regidoria de Benestar Social va rebre 1,5 MEUR de subvenció europea, en part pel projecte del Centre Social El Roser, que en el seu primer any va oferir gairebé 60.000 àpats al menjador social i enguany ha acollit més de 50 persones gràcies al servei residencial d'estada limitada.

Celebrar la cultura i el patrimoni

La ciutat ha celebrat aquest 2023 diverses efemèrides vinculades a la Festa Major. El Ball de Cavallets va commemorar els 25 anys des de la recuperació de la dansa; els dansaires de Mossèn Joan de Vicvan estrenar un acte excepcional amb motiu del seu 40è aniversari, i per Sant Pere, els reusencs i reusenques van poder gaudir dels tocs manuals de la campana Petra Clàudia, que celebrava els seus 450 anys.

Les millors imatges de la Diada de Misericòrdia 2023 a Reus! Foto: Laia Solanellas


Tot i algunes polèmiques al voltant del pressupost, si res cal destacar de les festes, més enllà del programa tradicional, és l’aposta pels trams tranquils i la voluntat de fer-les més inclusives i accessibles per a tota la població. A més, es va incorporar al bestiari el primer element adaptat, el Superadrac, una iniciativa de l’Associació Supera’t.

La cultura, al mateix temps, ha assolit fites com la desena edició del Festival Accents, amb gran èxit de públic, artistes de gran nivell i una molt bona acollida de la ciutat, que ja ha esgotat pràcticament les entrades pel doble concert d’Antònia Font del març vinent. Així mateix, l’Ajuntament i l’Arquebisbat de Reus han signat un conveni que permetrà rehabilitar el Centre Catòlic i recuperar les activitats del Bravium Teatre a l’espai.

El 2023 també ha sigut l’Any de Domènech i Montaner. Amb motiu del centenari de la seva mort, s’han organitzat nombroses activitats, s’han estrenat visites i noves experiències a laCasa Navàs i el Pavelló dels Distingits del Pere Mata i, fins i tot, Reus ha sigut escenari de la pel·lícula “Teoria dels cossos”.

Un Nadal 'rodó' per tancar el 2023

Una altra de les notícies destacades de l’any, i que s’ha fet realitat aquest últim mes, ha sigut l’ampliació de l’enllumenat de Nadal a més carrers de la ciutat; a més del fet que per primera vegada ho ha finançat íntegrament l’Ajuntament.

Tot plegat acompanyat de la campanya “Reus és Nadal que ha omplert els carrers de llums, colors, activitats familiars i visitants; amb l'espai "Un Nadal rodó" a la plaça Llibertat i els tradicionals mercats de Nadal i d'artesania, a les places del Mercadal i d'Evarist Fàbregas.

Reus torna a desplegar un gran operatiu per gaudir de les festes de Nadal. Foto: Laia Solanellas

Arxivat a